Van maandag tot en met vrijdag kunt u op afspraak bij ons terecht voor chirurgische ingrepen. Operaties worden aan het begin van de ochtend uitgevoerd, zodat we de gehele dag uw huisdier tijdens het uitslapen (de “recovery”) in de gaten kunnen houden. Uw hond of kat mag pas weer naar huis als hij/zij helemaal wakker is en kan lopen: een veilig gevoel!
Honden en katten dienen nuchter te komen op de dag van de ingreep; de laatste 12 uur vóór de operatie mag een hond of kat niet eten, wel drinken. Konijnen en knaagdieren mogen juist niet nuchter zijn en moeten dus wel eten. Laat uw hond voor uw komst naar de praktijk nog even uit.
Voorbereiding
Wij doen er alles aan om het risico van een ingreep zo laag mogelijk te houden. Elke anesthesie of narcose wordt vooraf gegaan door een pre-anesthetisch onderzoek. De algemene toestand van uw dier wordt bekeken en hart en longen zullen beluisterd worden.
Wanneer de dierenarts het nodig acht zullen we dit in overleg met u aanvullen met bijvoorbeeld een bloedonderzoek, zodat we een beeld hebben van de orgaanfuncties bij uw dier.
Na dit onderzoek volgt “premedicatie“; hier wordt uw dier al wat rustiger van, zodat er bij hem/haar geen paniek ontstaat als u naar huis gaat. Samen met deze prik wordt er ook al een pijnstiller gegeven, die zal gaan werken als uw dier ontwaakt uit de narcose. U blijft bij uw dier tot deze premedicatie werkt en het dier sloom en slaperig is. Op dat moment nemen wij uw dier van u over. U kunt ons in de loop van de dag bellen hoe het met uw dier is, en om een afspraak te maken voor het ophalen.
Onder narcose
Wanneer uw dier onder narcose is, houden wij uw dier constant in de gaten. Hiervoor wordt het dier op controle apparatuur aangesloten die de lichaamsfuncties meet. Het dier krijgt zuurstof toegediend, en indien er problemen ontstaan tijdens de narcose kunnen we direct ingrijpen.
Na de operatie
Uw huisdier mag pas naar huis wanneer het zelf kan staan. Bij ons kan het dier in de recovery op een warme en rustige plaats en bovendien enigszins verduisterde plek ‘uitslapen‘ (bijkomen). Dieren voelen zich daar het prettigst bij. Bovendien wordt hij of zij bij ons goed in de gaten gehouden.
Zo proberen we het verblijf van uw dier in onze dierenkliniek zo veilig, comfortabel en kort mogelijk te maken.