Uw dierenartsen in Lemmer

Dierenartsen voor Gezelschapsdieren

Chocolade is giftig voor huisdieren 

In onderstaande handige infographic lees je hoeveel CHOCOLADE giftig is.

flexible chocolade vergiftiging puur hond

Chocolade (cacao) is gifig voor veel huisdieren. Nu zal een kat niet zo snel aan chocolade beginnen, maar als uw kinderen rond Sinterklaas ’s morgens een lege schoen tegenkomen, kan de hond die ’s nachts al hebben geleegd… Ook die is er namelijk gek op.
Chocolade (vooral puur) bevat theobromine dat bij veel dieren het zenuwstelsel prikkelt. Afhankelijk van de hoeveelheid die ze hebben opgegeten zien we diarree en braken (soms met bloed), hartritmestoornissen, inwendige bloedingen, hartstilstand en soms epilepsie-achtige aanvallen. 200 gram chocolade is voor een hond van 25 kg al te veel. Die verschijnselen hoeven niet alleen te ontstaan bij een eenmalige opname. Theobromide wordt heel slecht afgebroken in de lever van de hond. Als de hond bijvoorbeeld vijf dagen achtereen een kleine hoeveelheid opeet, dan ‘stapelt’ het gif zich en zie je dezelfde verschijnselen. Hieronder een uitgebreide uitleg over chocola en de gevaren voor uw huisdier.• Wat is chocola?
Het basisingrediënt van chocola is cacao. Cacaobonen worden gevormd door de cacaoboom. De bonen worden geroosterd en gepeld en vervolgens vermalen tot een cacaomassa.
In deze cacaomassa zitten bepaalde stoffen: alkaloïden. Twee van deze alkaloïden zijn theobromide en cafeïne, en juist die zijn giftig voor de hond.
Alle chocolade bevat, afhankelijk van het merk en de soort chocola, een bepaalde hoeveelheid cacaomassa met daarin de alkaloïden. Pure chocola bevat het meest van deze stoffen, witte chocola het minst.

• Waarom worden honden er ziek van en mensen niet?
Mensen kunnen deze stoffen zonder problemen snel verwerken. Honden helaas niet; die hebben een lange tijd nodig om deze alkalo•den uit het lichaam te verwijderen. Zo worden deze giftige
stoffen in het lichaam opgestapeld. Of de hond er ook ziek van wordt is afhankelijk van zijn eigen gewicht en van de soort en de hoeveelheid chocola die hij opgegeten heeft.

• En katten?
Katten kunnen ook absoluut niet tegen deze stoffen. Ze zullen misschien uit zichzelf niet zo gauw chocola eten, maar u mag het ze beslist niet geven. Vooral kittens zijn er erg gevoelig voor.

• De verschijnselen van een chocoladevergiftiging
De eerste verschijnselen treden meestal na 4 tot 12 uur op. De hond wordt onrustig, drinkt en plast veel en kan gaan braken. Het is mogelijk dat de hond gaat rillen en zelfs epileptische aanvallen krijgt. Bij een zware vergiftiging leidt het tot hartritmestoornissen en kan de hond in coma raken. Vooral oudere honden kunnen hieraan doodgaan. Als een drachtige hond teveel chocola eet kunnen de ongeboren pups de gifstoffen via de placenta opnemen en aan een te hoge dosis sterven.

• Wat moet u doen?

Wanneer uw hond toch chocola naar binnen krijgt, is het goed om zo snel mogelijk contact op te nemen met uw dierenarts om te overleggen wat er gedaan moet worden. Hou de verpakking bij de hand. Wacht niet af. Natuurlijk is het altijd beter om te voorkomen dat uw hond chocola eet. Laat het nooit onbeheerd op tafel staan of in openstaande tassen.

Vissersburen 1
8531 EB Lemmer
0514 - 564433 (ook bij spoed)