Uw dierenartsen in Lemmer

Dierenartsen voor Gezelschapsdieren

Euthanasie


kat hond euthanasie
Al is het geen prettig onderwerp, we kunnen er niet helemaal omheen. Iedere huisdier-eigenaar wordt vroeg of laat met het eind van het leven van zijn of haar dier geconfronteerd. En meestal betekent dat ook een beslissing over het laten inslapen van een dier.
Wij willen allemaal een dier graag een laatste lijdensweg besparen, maar de beslissing over wanneer er moet worden ingegrepen is altijd moeilijk. Een dier kan het zelf niet zeggen, wij als dierenarts kunnen alleen maar adviseren, u als eigenaar moet zelf de beslissing nemen.

Wanneer laat je een huisdier inslapen?

Op de eerste plaats moet een dier geen blijvende pijn hebben, dus pijn die met medicijnen niet op een dier- en menswaardige wijze te verhelpen is. Wij hebben daarbij 5 vaste criteria waaraan U hopelijk voldoende houvast zult hebben om de beslissing minder moeilijk te laten zijn.
Deze 5 punten moeten allen, zonder uitzondering, positief beantwoord kunnen worden. Is dit niet het geval dan moet er over de euthanasie nagedacht worden.

1. Wil hij/zij nog uit zichzelf eten?
2. Wil hij/zij nog normale hoeveelheden water drinken?
3. Kan hij/zij de ontlasting ophouden?
4. Kan hij/zij de urine ophouden?
5. Wil hij/zij graag bij zijn baas zijn?

Wij vinden het prettig als het dier min of meer rustig wordt gemaakt met een verdovend middel. Wanneer ${patient.naam} niets meer voelt en dus niet meer door heeft wat er gebeurt, wordt het laatste prikje gegeven en slaapt ${patient.naam} rustig in.
In de meeste gevallen wordt de injectie bij de hond in een bloedvat van de voorpoot gespoten. Katjes, konijntjes en overige kleine dieren, krijgen, nadat ze eenmaal in slaap zijn gebracht, een injectie met een verdovend middel in de buikholte.

Hoe gaat het in zijn werk?
Een hond wordt eerst met een injectie in een roes gebracht. Het duurt 10-15 minuten voordat deze prik werkt. Als de hond rustig is en niets meer voelt geven we in de ader van de voorpoot een injectie met een grote dosis van een sterk slaapmiddel.
Meestal staat het hart dan binnen enkele seconden stil, soms gaan er een paar minuten overheen, maar in elk geval merkt de hond er absoluut niets van.
Ook katten brengen we eerst onder narcose met een injectie. Daarna spuiten we meestal het zware slaapmiddel in. Het middel werkt na ongeveer 10 minuten als slaapmiddel en die slaap wordt steeds dieper totdat het hart stilstaat.
Bij konijnen, cavia's en andere kleine dieren verloopt alles op dezelfde manier als bij de kat.

Voor alle dieren is het prettig als het baasje erbij is, zeker tot het moment waarop ze in slaap gevallen zijn. In het algemeen is het voor kinderen niet bezwaarlijk aanwezig te zijn. Integendeel zelfs, vaak zal het ook hen kunnen helpen bij het verwerken van het verlies als ze de zekerheid hebben dat een dier rustig is ingeslapen.

Na de dood
Na de dood worden dieren in de vanuit de praktijk opgehaald. Wanneer we de euthanasie bij u thuis uitvoeren, kunnen we uw hond daarna helaas niet zelf vervoeren naar onze praktijk. U kunt dat zelf doen of eventueel uw overleden hond door de Dierenambulance laten vervoeren.

Voor huisdieren is crematie een mogelijkheid. Overleden dieren kunnen dan door een crematorium uit onze kliniek worden opgehaald, maar het is ook mogelijk een dier thuis op te laten halen of het zelf naar het crematorium toe te brengen.
Over het algemeen wordt na de crematie de as uitgestrooid over zee, maar men kan de as ook zelf verstrooien of in een urn bijzetten.
Deze en eventuele andere wensen kunt u met het crematorium of met ons bespreken. De kosten van het cremeren van uw huisdier kunnen wisselen en zijn o.a. afhankelijk van de grootte van het dier.
Het is ook mogelijk een huisdier te begraven, maar dat moet door een eigenaar zelf geregeld worden.
In de praktijk hebben wij een informatiebrochure van het dierencrematorium en informatie over enkele dierenbegraafplaatsen.

Het is normaal dat de dood van een huisdier gevolgd wordt door een periode van rouw.
Het klinkt zwaar en voor sommige mensen misschien overdreven, maar het betekent alleen maar dat verdriet tijd nodig heeft om verwerkt te worden, ook het verdriet om een verloren huisdier. Als u na de dood van een huisdier er graag nog even over wil praten of nog vragen hebt, aarzelt u dan niet om contact met de praktijk op te nemen
Vissersburen 1
8531 EB Lemmer
0514 - 564433 (ook bij spoed)