Uw dierenartsen in Lemmer

Dierenartsen voor Gezelschapsdieren

Gebitsverzorging en controle bij honden en katten    


tandsteen hond kiezen - Dierenkliniek Vrieselaar in Lemmer
Inleiding
Het gebit van uw hond heeft, net zoals uw eigen gebit, regelmatig verzorging nodig. Zonder regelmatige gebitsverzorging zal eerst tandplak en later ook tandsteen ontstaan. In het tandplak wemelt het van de bacteriën die samen met hun afscheidings-produkten een tandvleesontsteking veroorzaken. Dit leidt uiteindelijk tot loszittende tanden of zelfs tandverlies. Andere (gevaarlijke!) complicaties van tandvleesontsteking zijn nier-, lever- en hartaandoeningen doordat bacteriën via de bloedcirculatie in deze organen terecht komen.

Tips voor een succesvolle gebitsverzorging

• Begin altijd met een schoon gebit. Laat de dierenarts het gebit van uw hond of kat inspecteren en, indien nodig, reinigen.
• Gebruik een tandenborstel en tandpasta die speciaal ontwikkeld zijn voor de hond en de kat.
• Regelmatig poetsen. Het beste is om elke dag te poetsen, maar voor de dagen waarop dit niet gebeurt, is een kauwstrip of spoelen met mondreinigers voor dieren (niet die voor de mens!) een prima alternatief.
Op deze pagina ziet u filmpjes hoe je de tanden poetst van een hond.


De eerste stappen van het tandenpoetsen

- Stap 1: introductie van de tandenborstel en de tandpasta.
Kies een rustige plaats om zoveel mogelijk afleiding te voorkomen. Spoel de tandenborstel af met warm water, doe er een klein beetje (dieren)tandpasta op en laat uw hond of kat de tandpasta van de borstel likken. Lukt dat niet doe dan eerst wat tandpasta op uw vinger of op een lekkernij. Door deze oefening went uw huisdier aan de smaak van de tandpasta en de haren van de borstel. Oefen net zo lang tot uw hond of kat de tandpasta zonder aarzelen van de tandenborstel likt.
Een aantal honden is ook over te halen door de eerste dagen wat leverpastei in plaats van tandpasta te gebruiken.

- Stap 2: Het poetsen van de voortanden.
Als uw hond of kat aan de smaak van de tandpasta en de haren van de tandenborstel is gewend, kunt u de voortanden gaan poetsen. Houd uw huisdier op dezelfde manier vast als wanneer u hem of haar aait. Trek de bovenlip voorzichtig omhoog, zodat u de voortanden en het tandvlees kunt zien. Met de haren van de borstel loodrecht op het tandoppervlak, poetst u met kortte, cirkelvormige bewegingen de voortanden en het tandvlees. Poets op dezelfde wijze de ondertanden. Vermijd elke vorm van dwang en bouw het rustig op. Beloon uw huisdier daarna.

- Stap 3: Het poetsen van het hele gebit.
Wanneer uw hond of kat aan de tandpasta, de tandenborstel en het poetsen is gewend, gaat u steeds meer tanden en kiezen poetsen. Bouw het rustig op! Het is belangrijk om ook de achterste kiezen te poetsen, omdat zich vooral daar veel tandplak ophoopt.
Omdat de kiezen moeilijk zichtbaar zijn, zult u deze op gevoel moeten poetsen.

Met een beloning na het tandenpoetsen bereik je heel veel... Veel succes!

80 procent van de honden ouder dan 3 jaar heeft gebitsproblemen

Uit onderzoek is gebleken dat 4 op de 5 honden (en tweederde van de katten) ouder dan 3 jaar gebitsproblemen hebben. Dit wordt met name veroorzaakt door tandplak en tandsteen. Naarmate dieren ouder worden groeit ook de kans op het ontstaan van tandvleesproblemen. Verwaarloosde gebitsproblemen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van honden, variërend van slechte adem tot verlies van tanden of zelfs ontstekingen in belangrijke organen.

Gratis gebitscontrole hond kat - Dierenkliniek Vrieselaar in Lemmer

Regelmatige gebitsverzorging is nodig om bovengenoemde problemen te voorkomen. Om het belang van gebitsverzorging onder de aandacht van hondeneigenaren te brengen organiseert de Groep Geneeskunde Gezelschapsdieren in samenwerking met Pedigree in februari al haren de "Maand van de Gebitscontrole".

We zien ook wel eens woekeringen van het tandvlees

epulis hond gebit tumor

Een enkele keer zien we ook wel eens woekeringen van het tandvlees. Het zijn zogenaamde epuliden (enkelvoud Epulis), vaak voorkomende goedaardige tumoren van het tandvlees van de hond. De aandoening komt vaak op middelbare leeftijd voor en hoewel zoiets bij alle honden kan voorkomen zie je het veel bij Boxers.
Er zijn verschillende typen. Een kleintje bij een oudere hond wordt meestal niet geopereerd. Grotere epuliden en zeker bij jongere honden worden chirurgisch verwijderd. Een enkele keer moeten ook tanden verwijderd worden om de epulis volledig te kunnen verwijderen.
Hierboven zie je zo’n epulis.

Februari: Maand van de Gebitscontrole

De gehele maand februari kunnen honden- en katten-eigenaren een afspraak maken voor een professionele gebitscontrole door een assistente. Tijdens deze gratis gebitscontrole zal de assistente aangeven of een behandeling nodig is of niet, bijvoorbeeld voor het verwijderen van tandplak en tandsteen. Ook wordt u uitgelegd wat u zelf kunt doen aan de preventie van gebitsproblemen.
Vissersburen 1
8531 EB Lemmer
0514 - 564433 (ook bij spoed)