Uw dierenartsen in Lemmer

Dierenartsen voor Gezelschapsdieren

Mijn huisdier is te dik

Inleiding
Overgewicht (obesitas)is waarschijnlijk de meest verbreide, aan voedsel gerelateerde ziekte bij gezelschapsdieren (honden, katten, paarden), maar ook bij mensen uit de geïndustrialiseerde landen.

Dikke hond obesitas
Een erg dikke hond


De helft van de honden en katten in Nederland is te zwaar. Bij mensen is dat 60 procent. De verhouding tussen lichaamslengte en lichaamsgewicht, de zogenaamde BMI (Body Mass Index) bepaalt of u te zwaar bent.


Voor dieren bestaat zo'n formule niet, maar toch is het eenvoudig vast te stellen of uw hond of kat te dik is.
De ribben en de ruggenwervels moeten met een vlakke hand net te voelen zijn. Voelt u alleen maar vacht, dan is er sprake van overgewicht.

Overgewicht ongezond
Overgewicht kan leiden tot suikerziekte, hartaandoeningen, en gewrichtsproblemen. Uw hond zal meer moeite krijgen op te staan, in de auto te springen, trap te lopen, zich stijver gaan bewegen en u steeds minder graag op de dagelijkse wandeling vergezellen.
Door het minder graag bewegen zal hij of zij tot meer gewichtstoename neigen. Daarbij zijn honden met een afwijkende bouw van gewrichten (bijvoorbeeld met Heupdysplasie) gevoeliger voor overgewicht. Ook het anesthesie-risico bij een operatie is groter. In het algemeen leeft een hond met overgewicht korter.

Oorzaken
De oorzaken van overgewicht klinken u vast niet vreemd in de oren: te veel eten, te weinig beweging, bepaalde ziekten of een combinatie van de genoemde oorzaken.
Vergis je niet: één klein hondenkoekje is vergelijkbaar met het eten van één broodje met hamburger door een mens!

Behandeling van overgewicht bestaat uit drie onderdelen:
- Beperken van de energie-opname,
- Meer lichaamsbeweging,
- Aanpassen van voedingsgewoontes.
- Dit is wel makkelijk opgeschreven, maar niet altijd zo eenvoudig uit te voeren.
Onze dierenarts-assistentes willen u daarbij graag helpen. We hebben daar een mooi computer-programma voor. Maak even een afspraak op 0514-564433

Beperking van de energie-opname kan worden bereikt door simpelweg minder eten maar ook door het geven van een speciale voeding, waarin minder energie maar juist meer eiwit zit.
Dat laatste zorgt ervoor dat uw hond tijdens het afvallen geen honger heeft. Bovendien raakt de hond hiermee geen spieren (eiwit) kwijt, maar wel vet. Wanneer u 'light-voeding' geeft krijgt de hond juist wel honger en hebben uw goede bedoelingen juist een averechts effect!

Meer lichaamsbeweging: goed voor uw hond maar ook voor u. Maak een lekkere boswandeling met uw hond of ga met hem/haar spelen. Een Frisbee is ook een handige hulp om uw hond meer te laten bewegen. Klik op bewegingsadviezen.

Het veranderen van verkeerde voedingsgewoontes, zoals het belonen van bedelgedrag en het samen genieten van een kop koffie “met-wat-lekkers” kost enige tijd en vooral discipline. Wanneer u zojuist een heerlijke wandeling hebt gemaakt, en daarna onderuit gezakt eens een lekkere plak cake gaat eten is alle verbruikte energie tijdens die wandeling er bij u en uw hond in één keer weer aangegeten.
Een tussendoortje mag best wel als hij het gewend is, maar probeer het te beperken. Voor de hond is dat een manier van communiceren met u, maar haal het wel af van de maximale hoeveelheid voer die een hond per dag mag hebben.
Voer voordat u zelf gaat eten.
Laat uw hond tijdens uw eigen maaltijd in een ander vertrek wachten zodat hij niet aan tafel bedelt.

Hulp bij het afvallen?
Weet u dat uw hond te zwaar is, meldt u dan aan voor een van onze vermageringsspreekuren, die gedaan wordt door één van onze assistentes. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een begeleidingsprogramma en een speciaal dieetvoer. Op regelmatige momenten wordt het gewicht getoetst aan de doelstelling en het voederschema zonodig bijgesteld.

Een slanke hond of kat leeft langer, is fitter en heeft samen met u meer plezier!
Vissersburen 1
8531 EB Lemmer
0514 - 564433 (ook bij spoed)