Uw dierenartsen in Lemmer

Dierenartsen voor Gezelschapsdieren

Huisdier mee op vakantie?    

De zomervakantie komt eraan. Steeds vaker mag de hond of kat ook mee. Een vakantie met huisdieren vraagt wel extra voorbereiding. Zijn de papieren in orde, hebben we voldoende voer mee, maar ook: welke ziekten komen er in het land voor en waartegen moet ik mijn hond en kat beschermen? Wie Rakker of Minous meeneemt op vakantie, doet er goed aan om eerst bij de dierenarts te informeren.
Wanneer u uw huisdier mee naar het buitenland wilt nemen, moet u zich houden aan de buitenlandse wet- en regelgeving. Bovendien heeft u niet alleen te maken met de regels van het land dat uw eindbestemming is, maar ook met de regelgeving van ALLE landen waar u doorheen reist!


Vervoer
Wanneer u met de trein of het vliegtuig reist is het verstandig naar de vervoersvoorwaarden te informeren. Sommige maatschappijen stellen eisen aan grootte van het huisdier of aan de transportkooi.
Bij reizen met de auto kunnen dieren last hebben van wagenziekte, maar in overleg met de dierenarts zijn daarvoor tabletten te krijgen. Honden en katten zijn voor hun warmteregeling afhankelijk van verdamping via de tong (hijgen) en kunnen niet transpireren. In de auto kunnen ze dus snel oververhit raken. Zorg dan ook voor voldoende ventilatie en laat huisdieren nooit alleen in de auto achter.

Europees Dierenpaspoort
Uw hond, kat of fret moet een Europees dierenpaspoort hebben, zo'n paspoort koopt u bij uw dierenarts. Soms moet er ook nog een speciaal gezondheidscertificaat worden ingevuld.

Dieet en medicijnen
Wanneer een dier regelmatig medicijnen moet innemen of op een speciaal dieet staat, is het verstandig daarvan voldoende mee te nemen. Het is niet altijd zeker dat in het buitenland dezelfde producten beschikbaar zijn.

Rabiesvaccinatie (hondsdolheid)
Wanneer een huisdier wordt meegenomen naar het buitenland is minimaal 3 weken voor vertrek een vaccinatie tegen hondsdolheid (rabies) verplicht. Dierenartsen beschikken over actuele lijsten waarop per land deze en andere invoervoorwaarden staan vermeld. Met de moderne vaccins is momenteel één vaccinatie in de drie jaar voor de meeste landen voldoende. Informeer eventueel bij uw dierenarts. Belangrijk: voor Engeland, Noorwegen en Zweden gelden aanvullende eisen. Zo moet u al enkele maanden voor vertrek uw hond laten vaccineren tegen rabies en vervolgens bloedonderzoek. U moet bij deze landen dus even geduld hebben voor u kunt vertrekken!

Voorkom door teken overgebrachte ziekten
In het buitenland, vooral in de landen ten zuiden van ons, komen teken en zandvliegen voor die ziekten kunnen overbrengen naar uw huisdier. Op deze pagina staat dat allemaal uitgelegd en ook wat u er aan kunt doen om dat te voorkómen!

Chip
Ook een chip is tegenwoordig verplicht wanneer u met uw huisdier de grens over gaat.

Weer naar Nederland terug
Als u uw dier weer mee terug wilt nemen naar Nederland, moet hij in elk geval een chip, EU dierenpaspoort en een rabiës vaccinatie hebben

Regels kunnen snel veranderen, neem daarom voor de meest recente regels contact op met de ambassade van het gewenste land.

Meer informatie vindt u hieronder:
Vervoer binnen Europa
Vervoer naar een land buiten Europa
Vissersburen 1
8531 EB Lemmer
0514 - 564433 (ook bij spoed)