Uw dierenartsen in Lemmer

Dierenartsen voor Gezelschapsdieren

Wat te doen bij vuurwerk

jaarwisseling kerstmis huisdieren
©illustratie: henk vrieselaar


Kerstdagen
Dennen- en sparren-naalden, taxus, hulst en de kerstroos. Ze zijn allemaal giftig. Voor vrijwel alle dieren, en trouwens ook mensen, kunnen die braken en diarree veroorzaken, maar ook verlammingsverschijnselen die tot de dood kunnen leiden. Zet dus nooit de etensbak van uw huisdier, of het hok van uw konijn of cavia onder de kerstboom.
En dan zijn daar nog de kerstballen en de kaarsen: heel interessant speelgoed voor de kat en de hond. Het glas van de kerstballen is scherp en kan wonden aan de voetzolen geven, maar ook bij inslikken beschadigingen in de darm. Katten kunnen erg makkelijk kerststukjes omgooien en zo kan brand ontstaan.

Oud en Nieuw
Vuurwerkangst, veel dieren hebben er last van. Het angstgedrag kan op verschillende manieren tot uiting komen variërend van trillen, het niet meer willen eten, wegkruipen, janken, blaffen en soms totale paniek. Dit gedrag is voor veel eigenaren een reden om een kalmeringstabletje te halen bij de dierenarts. Het effect van die kalmeringspilletjes is onvoorspelbaar: de ene hond is nog heel alert met 1 tabletje, terwijl een andere de hele dag onder zeil ligt. In het algemeen werken ze versuffend en mede daarom minder aan te raden.
Nieuwer zijn Clomicalm-tabletten. Deze nemen het angstgevoel bij de hond of kat weg, maar u moet er al wel enkele weken van tevoren mee beginnen.
Hetzelfde geldt voor de DAP-verdamper (dog appeasing pheromone). Deze bevat een geurstof welke een geruststellend effect op het dier heeft. Hierdoor worden angst, stess en onrust beheersbaar gemaakt en treden er minder vernielingen, blaffen, piepen en onzindelijkheid op. Lees daar hieronder meer over.

Helemaal nieuw is SILEO: een nieuw middel tegen angst en opwinding door harde geluiden, zoals bijvoorbeeld vuurwerk. Lees hier meer over Sileo.

oud en nieuw viirwerk huisdieren Oudjaarsavond...

Vuurwerkangst

Herkent u één of meer van de volgende verschijnselen bij uw hond of kat rond Oud en Nieuw?
• angstiger dan anders, verstopt zich, zit ineengedoken.
• bij het minste of geringste piepen of blaffen.
• niet meer naar buiten durven.
• opeens weer onzindelijk worden.
... dan heeft uw huisdier last van VUURWERKANGST.
Vuurwerkangst is een vervelend probleem voor baas en huisdier. Niet alleen op de avond zelf, maar het kan ook blijvend de relatie verstoren.
Gelukkig is er een zeer effectief en natuurlijk middel tegen dit probleem: de feromonen-therapie (lees wat feromonen zijn de blauwe tekst hieronder).
Voor de kat is er een Verdamper voor in het stopcontact of in een spray, voor de hond zijn deze feromonen beschikbaar in een verdamper, als spray voor binnen of buiten, en als halsband voor binnen en buiten.

Wat zijn feromonen?
Feromonen worden gedefinieerd als chemische substanties die door dieren worden uitgescheiden en die, via het reukorgaan, informatie van het ene naar het ander individu overdragen.
De term 'feromoon' komt uit het Grieks en bestaat uit twee worden 'pherein' (transporteren) en 'horman' (emotie).
Feromonen werden in 1959 door Karlson and Lusher ontdekt.
De meeste onderzoeken zijn uitgevoerd naar insectenferomonen. Bij bijen bijvoorbeeld blijken feromonen een alles bepalende rol in de sociale organisatie te spelen.

Van de aantrekkende en afstotende werking van insectenferomonen wordt onder andere gebruikt gemaakt in de gewasbescherming. Bij zoogdieren was het eerste feromoon dat gevonden werd androsteron in varkensspeeksel. In 1996 kwam het eerste synthetische analoog van het gezichtsferomoon van de kat op de markt. Meer recent zijn daaraan synthetische geruststellende ('appeasing') feromonen voor de hond en voor het varken toegevoegd. Een nieuwe dimensie in de preventie en behandeling van stress gerelateerde problemen.

Hoe moet ik dat doen?
• Eén tot twee weken voor Oud en Nieuw:
Steek de verdamper in het stopcontact in de ruimte waar de hond of kat het meest verblijft. Laat deze permanent in het stopcontact zitten.
• Op de dag zelf:
- Neem uw huisdier mee naar een kamer met de gordijnen dicht,
- Blijf bij hem of haar,
- Zet muziek op met een constant geluid,
- Negeer zelf de geluiden van het vuurwerk,
- Straf uw huisdier nooit als hij of zij toch schrikt,
- Troost ook niet als hij of zij schrikt. Dit werkt immers als een beloning voor het gedrag,
- Negeer elk angstig gedrag,
- Zorg ervoor dat de omgeving veilig is en dat de hond of kat niet kan ontsnappen.
• De dagen erna:
Laat de verdamper in het stopcontact tot deze leeg is.

Voordelen van deze methode:
• Het stelt gerust zonder bijwerkingen,
• Uw hond of kat wordt niet suf,
• Eenvoudig toe te passen,
• Verdamper voor in huis, spray voor binnen of buiten, halsband voor binnen en buiten.

Tot slot nog enkele tips voor de jaarwisseling
Reageert uw hond angstig op vuurwerk, negeer het dan zoveel mogelijk. Door het dier op dat moment aandacht te geven, beloont u zijn angstgedrag. Bij een volgende stress situatie zal het dier door angstgedrag te vertonen opnieuw om uw aandacht vragen. Blijf zelf rustig en doe alsof het knallen en flitsen normaal is. Laat het dier op zijn vertouwde plaats liggen. Houdt de kat op oudejaarsdag binnen en laat de hond alleen aangelijnd uit. Doe de gordijnen in de kamer waar het huisdier is dicht en laat het licht aan. Zet eventueel de radio of tv aan (mits daar geen vuurwerk op wordt uitgezonden).

Bij paarden is het belangrijk er voor te zorgen dat ze niet in paniek raken en zichzelf of anderen verwonden: er zijn rustigmakers bij de dierenarts verkrijgbaar, die enkele uren lang werken; bespreek de toedieningswijze en dosering met je dierenarts. Tevens is het belangrijk om een licht in de stal te laten branden: zien ze de flitsen van het vuurwerk minder en bij sommige dieren is een radio op discosterkte een oplossing! 

Prettige feestdagen en een gezond Nieuwjaar!

Vissersburen 1
8531 EB Lemmer
0514 - 564433 (ook bij spoed)