Uw dierenartsen in Lemmer

Dierenartsen voor Gezelschapsdieren

Wassen van honden en katten    

Inleiding
Niet elke hond is gek op water. Daarom is het wassen van een hond niet altijd even makkelijk! Soms is een wasbeurt echter onvermijdelijk. Dan is het belangrijk dat de juiste shampoo wordt gebruikt. Zo zijn shampoos voor mensen niet geschikt voor honden! De huid van een hond heeft namelijk een andere zuurgraad en is ook dunner dan een mensenhuid.
Het kan zijn dat uw hond of kat gewoon vies is, maar de reden voor het wassen kan ook een huidprobleem zijn. Katten worden meestal alleen gewassen in geval van een huidprobleem. In beide gevallen is het van belang een juiste shampoo te gebruiken. Een shampoo voor de mens is absoluut niet geschikt voor de hond of kat.


Verschillen tussen een honden- en mensenhuid
• Zuurgraad
De huid van de hond en de kat heeft een andere zuurgraad (pH) dan die van de mens. Een verstoring van deze zuurgraad, door bijvoorbeeld het gebruik van een mensenshampoo, kan leiden tot huidproblemen. Het is dus belangrijk een shampoo te gebruiken voor dieren met de juiste zuurgraad.
De zuurgraad van de hond is ongeveer 7,5, die van de mens 5,5.

• Huiddikte
Honden en katten hebben een veel dunnere huid dan mensen. De huid is daardoor gevoeliger voor huid- en vachtverzorgingsprodukten. Gebruik dus alleen middelen die speciaal ontwikkeld zijn voor de hond en de kat.

• Huidvernieuwing
De huid van honden en katten vernieuwt zich veel sneller dan de huid van de mens. Als uw huisdier een wondje heeft of herstellende is van een huidprobleem, zal de huid sneller genezen en het effect van een medicinale shampoo eerder te zien zijn dan bij de mens.
De epidermale dikte is bij de hond 3-5 lagen en 10-15 lagen bij de mens. Elke 20 dagen (mens: 28 dagen) vernieuwt de huid zich bij de hond.

• Haargroei
De haren van mensen groeien continu door. Soms valt er wel eens een haar uit, maar dan groeit de volgende haar al weer aan. Bij de hond en de kat varieert de haargroei per seizoen. In de zomer vallen de haren uit wanneer het weer iets warmer wordt. In de winter hebben ze vaak een dikkere vacht. Het wassen van uw huisdier is meestal ook seizoensgebonden. Bepaalde allergische huidaandoeningen komen alleen voor in het voorjaar en de zomer. Daarbij worden honden vaak viezer in de natte periodes.
De haarvernieuwing is cyclisch bij de hond, maar continu bij de mens.

• Zweetklieren
Wanneer wij het te warm hebben, gaan we zweten over het gehele lichaam. Door de verdamping van het vocht op onze huid, verliezen wij warmte en koelen we dus af. De hond en de kat hebben deze zweetklieren op het lichaam, behalve op hun voetzooltjes. Om voldoende af te koelen gaan honden en katten sneller ademen. De meeste honden vinden het daarbij heerlijk om af te koelen in waterplassen, meertjes en andere waterplaatsen. Dit is niet altijd bevorderlijk voor de geur of de gezondheid van de huid. Een wasbeurt kan dan gewenst zijn.

Shampoos voor de hond en de kat
Voor vrijwel ieder wasdoel zijn speciale shampoos ontwikkeld, die rekening houden met de specifieke eisen van de hondenhuid. Zo moet bij routine wasbeurten (voor het schoonhouden of schoonmaken van de vacht) altijd een milde shampoo worden gebruikt, die de beschermende vetlaag van de huid niet aantast. Bij vlooien, luizen of andere parasieten zal de dierenarts een speciale anti-parasitaire shampoo voorschrijven.
Tot slot zijn er speciale shampoos die ingezet worden om de behandeling van huidproblemen te ondersteunen. Een dergelijke medicinale shampoo verlicht de hond al snel van zijn  ergste klachten. Voor vrijwel ieder huidprobleem is een speciale shampoo beschikbaar, bijvoorbeeld voor atopie, seborroe en pyodermie (zie voor uitleg tekst onderaan deze pagina).

Moet ik ook een lotion gebruiken?
Lotions hebben een snel verzachtend effect en is ideaal om die delen van de hond te behandelen waar jeuk en/of ontsteking het hevigst is. Door een lotion te gebruiken kan er minder tijd zitten tussen de wasbeurten. U hoeft uw hond dus minder vaak te wassen!
Lotions zijn makkelijk aan te brengen door deze op de droge vacht te sprayen en voorzichtig in te masseren. Het voordeel is dat er geen water gebruikt hoeft te worden: het is dus altijd en overal te gebruiken. Doordat de lotion niet uitgespoeld wordt (in tegenstelling tot een shampoo!), is er meer contact tussen de huid en de lotion en wordt het effect van de shampoo dus versterkt.

Wasvoorschrift
1. Kam de vacht en verwijder eventuele klitten.
2. Bescherm de gehoorgangen met een prop watten.
3. Maak uw hond goed nat met lauw water.
4. Bij dikke shampoo: masseer voldoende shampoo in de vacht. Begin bij de nek en de rug en werk dan verder. Bij dunne shampoo: druppel de shampoo vanaf de nek tot aan de staartbasis op vacht en huid. Masseer de shampoo door de rest van de vacht.
5. Vermijd contact met ogen en oren. Was de kop van de hond met een washandje.
6. Spoel de shampoo uit tot het water helder wordt en herhaal de behandeling.
7. Laat de tweede keer de shampoo 5-10 minuten inwerken. Dit is erg belangrijk voor een juiste inwerking van de shampoo op vacht en huid.
8. Spoel de shampoo weer uit tot het water helder wordt.
9. Laat de hond zich lekker uitschudden.
10. Droog de hond af met een handdoek of gebruik een föhn.
11. Kam de vacht van uw hond.

Atopie
Atopie is een huidontsteking die met veel jeuk gepaard gaat. De honden die hier last van hebben zijn heel gevoelig voor bepaalde stoffen (allergenen) in hun omgeving.Lees daar hier meer over. Een shampoo tegen atopie-problemen verzacht de huid, verwijdert de schilfers en reinigt de huid, zodat bacteriën en gisten geen kans krijgen om de ontsteking te verergeren. Daarnaast zitten in de speciale shampoo voor atopie bestanddelen die de weerstand van de huid vergroten en de kans op terugkeren van de klachten verminderen.

Seborroe
Seborroe is een huidafwijking waarbij de huid droog of juist vettig aanvoelt. De vacht vertoont vaak klitten als gevolg van overmatige talgproductie van de huid en meestal is er schilfering aanwezig ("roos"). Seborroe kan ontstaan als het natuurlijk evenwicht van de huid is verstoord, maar het kan bij bepaalde rassen ook erfelijk zijn. Een shampoo tegen seborroe verwijdert de schilfertjes, het teveel aan talg en reinigt de huid. Daardoor herstelt de huid sneller en krijgt de vacht weer een mooie glans.

Pyodermie
Een Pyodermie is een ontsteking van de huid, veroorzaakt door bacteriën. Net als seborroe kan pyodermie ontstaan als het evenwicht van de huid verstoord wordt. Er zijn drie vormen van pyodermie: oppervlakking (een ontsteking tussen de huidplooien), diep (een ontsteking in de opperhuid of haarzakjes) en zeer diep (een ontsteking van de haarzakjes of het onderhuidse weefsel).
De behandeling hangt af van de diepte van de ontsteking en de mate van uitbreiding.
Soms schrijft de dierenarts een antibioticum-kuur voor en adviseert voor lokale behandeling een medicinale shampoo. Zo'n shampoo dringt diep in de huid door, doodt de bacteriën en verwijdert de schilfers en het overtollige talg.
Vissersburen 1
8531 EB Lemmer
0514 - 564433 (ook bij spoed)