Uw dierenartsen in Lemmer

Dierenartsen voor Gezelschapsdieren

Welke wormen zie je bij de hond en de kat    

Inleiding
Onze honden en katten zijn vaak besmet met wormen. In Nederland zijn dit meestal spoelwormen en/of lintwormen. Het meest gehoorde antwoord op de vraag of een katten - of hondenbezitter zijn dier regelmatig ontwormd is: “mijn kat/hond heeft geen wormen, ik kijk altijd de ontlasting goed na”. Lees daarover hier meer.


De hond of kat kan ziek worden van deze wormen, maar ook wijzelf kunnen besmet worden met de spoelworm die honden en katten bij zich dragen. Vooral voor kinderen kan een spoelworminfectie nadelige gevolgen hebben. Zo draagt een spoelworm-infectie bij aan het manifest worden of verergeren van allergische astma (meer hierover op de internetsite toxocaraplein). Omdat wij in nauw contact leven met onze huisdieren is het dus belangrijk dat we ze regelmatig ontwormen!
milbemax sms hond en kat

U kunt nu een gratis een sms herinnering service instellen op uw mobiele telefoon. SMS de naam van uw huisdier gevolgd door een spatie en dan Milbemax AAN naar 06-42500042. U ontvangt dan automatisch een bericht wanneer het weer tijd is om te ontwormen.

Spoelworm
spoelworm hond kat
De spoelworm wordt overgebracht via wormeitjes in de ontlasting van de huisdieren en wordt ook via de moeder rechtstreeks op pups of kittens overgedragen. Hierdoor zijn bijna alle jonge dieren in meer of mindere mate met spoelwormen besmet.
Of een hond of kat spoelwormen bij zich heeft is niet altijd aan de buitenkant te zien. Soms zijn de volwassen wormen in de ontlasting (of in braaksel) te vinden. Deze worm ziet er uit als een stukje spaghetti van 5 a 10 cm met dunne uiteinden. Vaak is ontlastingonderzoek nodig om onder de microscoop de wormeieren op te sporen.

Lintworm
lintworm hond kat
Lintwormen verraden zich snel; als uw huisdier een lintworminfectie heeft kunt u vaak kleine witte stukjes ter grootte van een rijstkorrel rondom de anus of in de ontlasting zien. Een lintwormbesmetting treedt op via een tussengastheer: de vlo!
Een vlo kan een lintwormeitje in zich hebben; uw hond of kat kan tijdens het reinigen van de vacht een vlootje opeten en zo besmet worden. Bij de bestrijding van lintwormen is het dus tevens belangrijk de vlooien goed onder handen nemen.

Regelmatig ontwormen van uw huisdieren is dus van groot belang voor de gezondheid van dier en mens.

Ontwormings schema
Voor bestrijding van spoelwormen wordt het volgende ontwormings-schema aanbevolen:

* Pup: ontwormen op 2, 4, 6, en 8 weken; op 4 en 6 maanden; daarna elk kwartaal.
* Volwassen hond: om de 3 maanden behandelen.
* Drachtige teef: tijdens de loopsheid als ze gedekt gaat worden; 10 dagen voor de bevallingsdatum.
* Kittens: op 4, 6, 8 en 10 weken; op 4 en 6 maanden; daarna ieder half jaar.
* Volwassen katten: elk kwartaal behandelen.

Voor de halfjaarlijkse ontworming geven wij meestal een middel dat werkzaam is tegen verschillende wormsoorten. Daarnaast is het altijd van belang het dier en de ontlasting te controleren op de aanwezigheid van wormen en zonodig een aparte kuur tegen lintwormen te geven.
In de praktijk hebben wij een folder waarin u een uitgebreidere uitleg vindt over de verschillende wormsoorten. Onze assistente kan u uitgebreid informeren.

Wormkuren zijn verkrijgbaar in verschillende toedieningsvormen: tabletjes, pasta en (nieuw voor de kat) druppels in de nek. Let wel op dat u de nieuwste middelen gebruikt. Sommige wat oudere wormtabletten kunnen bijwerkingen geven (braken, speekselen) of werken zelfs helemaal niet!

Vissersburen 1
8531 EB Lemmer
0514 - 564433 (ook bij spoed)