Uw dierenartsen in Lemmer

Dierenartsen voor Gezelschapsdieren

Zo ziek als een hond: verzeker je huisdier tegen ziektekosten    

Een ziektekostenverzekering voor huisdieren*

Bijna één op de drie huisdier-bezitters houdt net zoveel van zijn huisdier als van zijn familie of vrienden. Dat bleek onlangs uit een onderzoek van Maurice de Hond onder Nederlanders en onder huisdier-eigenaren.
De liefde voor een dier kan ver gaan. Bijna één op de drie huisdier-bezitters houdt net zoveel van zijn huisdier als van zijn familie of vrienden. Een kwart zegt net zoveel verdriet te hebben als zijn huisdier dood gaat als wanneer een familielid of vriend sterft. Sommige mensen houden zelfs meer van hun huisdier dan van hun naasten: 4 procent. En 6 procent heeft meer verdriet na het verlies van zijn dier dan na het verlies van familie.


Duizenden jaren geleden heeft men voor het eerst gemerkt dat bepaalde dieren veel voedsel opleverden. Om altijd verzekerd te zijn van voedsel, is men gaan proberen wilde runderen, geiten en schapen te temmen. Dat proces heet domesticatie.
Sommige dieren bleken daarbij nuttig te zijn als arbeidskracht (paard) of producent van bepaalde produkten (koe, schaap). Andere verwierven een plaats als huisdier, zoals de hond en de kat. Een dier is voor de mens heel belangrijk als gezelschap maar ook als ontspanning.
Voor kinderen is een dier vaak een knuffeldier en een speelkameraad. Ze kunnen er ook hun problemen aan kwijt. Het is een geduldige gesprekspartner die luistert en nooit een oordeel velt.
Het is daarnaast ook een goede manier om ze verantwoordelijkheidsgevoel bij te brengen. Door zijn aanwezigheid en zijn activiteit, prikkelt het dier de zintuigen van het kind en stimuleert het zijn motoriek. Tenslotte wekt het ook zijn interesse op voor de natuur. Voor anderen is het huisdier een onmisbare hulp (blindengeleidehonden, politiehonden, reddingshonden, etc.) of gewoon een welkome en geruststellende aanwezigheid.

Mensen met huisdieren leven langer
Volgens wetenschappelijk onderzoek leven mensen met huisdieren ook langer. Mensen met een huisdier hebben minder last van stress, en door bijvoorbeeld het uitlaten van de hond krijgt ook het baasje een gezonde portie lichaamsbeweging. Uit onderzoek blijkt ook dat patiënten met een huisdier sneller herstellen dan mensen zonder huisdier.

De diergeneeskunde heeft zich de afgelopen decennia in snel tempo ontwikkeld tot een veel hoger niveau. Er zijn veel meer behandelingsmogelijkheden, maar die brengen vanzelfsprekend vaak meer kosten met zich mee. Strenge kwaliteitseisen aan dierenartsen en hun praktijken vragen om betere huisvesting en inrichting, beter opgeleid personeel, meer en betere nascholing, milieu-eisen enz.. Die moeten uiteindelijk door de cliënt worden betaald.

Te vaak worden die kosten onderschat. Een operatie van een gebroken poot of een gewricht kan zo maar oplopen tot 600 euro. Er zijn behandelingen die het dubbele kosten of het drievoudige. Zeker als de diagnose niet meteen gesteld kan worden en aanvullend laboratoriumonderzoek moet worden gedaan, röntgenfoto's moeten worden gemaakt of het dier moet worden doorverwezen naar een specialistisch dierenziekenhuis. En dat alles komt soms juist op het moment dat het financieel even niet uit komt.Gelukkig sluit er in ons land een groeiend aantal mensen een verzekering tegen dierenartskosten ten gevolge van ongevallen en ziekten af. Een ziektekostenverzekering voor huisdieren kost gemiddeld tussen de 10 en 15 euro per maand, afhankelijk van de leeftijd en het gewicht.
Met zo'n verzekering hoeft het niet meer nodig te zijn, dat een hond, maar ook een kat de diergeneeskundige zorg zou moeten ontberen of erger nog zou moeten inslapen, omdat de noodzakelijke dierenartshulp niet betaald kan worden.

* Een goede ziektekostenverzekering hebben o.a. Proteq en Petplan.
Onze assistentes kunnen u informeren hierover.
Vissersburen 1
8531 EB Lemmer
0514 - 564433 (ook bij spoed)