Uw dierenartsen in Lemmer

Dierenartsen voor Gezelschapsdieren

EPI (onvoldoende werking van de alvleesklier)    

Inleiding
EPI betekent ‘Exocriene Pancreas Insufficiëntie’ bij de hond.
Het is een aandoening waarbij de pancreas (= alvleesklier) onvoldoende verterings-enzymen (verteringssappen) en bicarbonaat (dit zit vaak in maagtabletten die het zuur in de maag neutraliseren, waarbij koolzuurgas vrijkomt) maakt met als gevolg een maldigestie (= gestoorde spijsvertering).

Alvleesklier EPI hond- Dierenkliniek Vrieselaar in Lemmer
Schets van maag, dunne darm en pancreas (= alvleesklier)


Oorzaken
Hond met EPI - Dierenkliniek Vrieselaar in Lemmer
De meest voorkomende oorzaken bij de hond zijn ontsteking van de alvleesklier (acuut of chronisch) en - meestal - een juveniele pancreas-atrofie (aangeboren vermindering van alvleesklier-weefsel). Deze laatste vorm zie je vaker bij Duitse Herders dan bij andere rassen. Ook auto-immuunziekten worden als mogelijke oorzaak aangegeven. Auto-immuunziekten ontstaan doordat het immuunsysteem lichaamseigen cellen en stoffen als lichaamsvreemd ziet. Het lichaam gaat dan antistoffen tegen de eigen weefsels vor
Door de verminderde produktie van enzymen treedt dus ‘maldigestie’ op. Hierbij wordt het voedsel tot niet absorbeerbare, osmotisch actieve stoffen afgebroken, waardoor teveel water wordt vastgehouden. Het resultaat is, samen met een verhoogde hoeveelheid vet in de ontlasting, een grote produktie van ontlasting. Heel vaak licht van kleur.
Doordat er ook te weinig bicarbonaat wordt afgegeven wordt de zure maaginhoud niet of onvoldoende gebufferd. De verlaagde zuurgraad in de darmen geeft samen met de verhoogde hoeveelheid aan niet afgebroken voedingsstoffen kans aan bacteriën om sterk te gaan groeien. Dit kan de darmfunctie belemmeren.
Bovendien kunnen door de verzuring beschadigingen aan de darmwand ontstaan. Door binding met zuren kunnen galzouten niet meer worden opgenomen in het lichaam.

Verschijnselen
• Gewichtsverlies, ondanks toegenomen eetlust.
• Grote hoeveelheden lichtgekleurde ontlasting. de totale hoeveelheid poep is toegenomen en ook de frequentie van ontlasten.
• Soms diarree, eten van eigen ontlasting en vreemde voorwerpen.Foto: hond met EPI, onder dezelfde hond na behandelingDiagnose
Faecesonderzoek. Hiermee kan de dierenarts een eerste indruk krijgen van de vertering van vet, vetzuren, zetmeel, spiervezels en de zuurgraad van de faeces. Meestal is de pH (zuurgraad) dus te laag. Een teveel aan vetzuren wijst op onvoldoende opname door de darm.
Bloedonderzoek. Dit is de meest zekere test. Hierbij wordt door de dierenarts wat bloed afgenomen van uw hond en opgestuurd naar een laboratorium.

De diagnose EPI kan verward worden met een dunne darmaandoening. Om deze reden is een goede diagnostiek erg belangrijk, mede omdat behandeling bij EPI levenslang moet geschieden.

Behandeling
Aangezien er een tekort is aan verteringsenzymen moeten deze als tabletten of poeder worden verstrekt aan het dier. EPI ontstaat meestal door een vermindering of afwezigheid van pancreas-weefsel, dus de medicijnen moeten levenslang worden gegeven.
Daarnaast is een aangepast dieet noodzakelijk, met in ieder geval weinig vet. Om het maagdarmkanaal niet teveel te belasten is het belangrijk vaak over de dag kleine porties eten te geven. En bij elke portie de vervangende pancreas-enzymen. Voor een optimale werking wordt aangeraden de enzymen door het voer te mengen en een half uur te wachten met voeren.

Mijn hond reageert niet goed op de behandeling
De oorzaken hiervan kunnen zijn:
• Te lage hoeveelheid substitutie-enzymen.
• Onjuiste verstrekking van deze enzymen. Let erop dat toevoegen aan warme maaltijden (zoals diner) de enzymen onwerkzaam kunnen worden.
• Afwijkende darmflora, zeker als de klachten al lang bestaan. Deze afwijkende flora (bacteriën) is te normaliseren door middel van een antibiotica-kuur.
• Teveel maagzuur. Door teveel maagzuur worden de enzymen soms ook onwerkzaam gemaakt. In dit geval blijkt buffering mat bicarbonaat (zie boven) minder succesvol en daarom kunnen meter maagzuurremmers worden gegeven.
Vissersburen 1
8531 EB Lemmer
0514 - 564433 (ook bij spoed)