Uw dierenartsen in Lemmer

Dierenartsen voor Gezelschapsdieren

Alles rond de geboorte bij de hond 

door dierenarts Mw. A.J. Smaling

Inleiding
Het is prachtig om een keer mee te maken dat uw hond een nestje jongen krijgt en groot brengt. De beste leeftijd voor een hond om voor het eerst een nest te krijgen is tussen de 2 en de 8 jaar. Probeer een reu te zoeken die wat betreft de afmetingen en het karakter bij uw hond past.


Dekdatum
Om een exacte dekdatum te bepalen is het mogelijk om in het bloed een hormoonbepaling te laten doen. Met een aantal van deze waarden bij elkaar is het mogelijk om het optimale dekmoment te bepalen. Wat natuurlijk ook een prima manier is, is om de teef en de reu om de dag bij elkaar te laten. Ze bepalen dan zelf het goede moment. Ga hiermee door tot de teef zich niet meer laat dekken. Het is goed om de data te noteren waarop de teef is gedekt, dan is goed in te schatten wanneer de hond zal gaan werpen.
Door middel van een echo-onderzoek is vanaf ongeveer 26 dagen goed te zien of het allemaal gelukt is.

Voeding van een drachtige teef
In de laatste 3 weken van de dracht heeft uw hond extra voeding nodig. Het best kunt u haar puppy-brokken voor kleine hondenrassen gaan voeren. Dit voer is ook prima voor haar zolang ze de jongen zoogt. Ga GEEN extra kalk voeren!

Wanneer gaat ze jongen?
Om de bevalling aan te zien komen, is het mogelijk om in de laatste week een röntgenfoto te laten maken. Daaraan kunnen we zien of uw hond binnen 1 tot 6 dagen gaat werpen. U kunt zelf de werpdatum nog exacter aan zien komen door de hond in de laatste week elke dag op een of twee vaste momenten van de dag de rectale temperatuur op te nemen. Als u deze waarden noteert, zult u zien dat 24 tot 36 uur voor het werpen de temperatuur een hele graad zakt. Dan is het dus tijd om goed op te gaan letten.

pageboren pup  - Dierenkliniek Vrieselaar in Lemmer
De bevalling
De bevalling begint met de ontsluitings-fase. De teef is onrustig, eet soms minder en heeft soms graafgedrag. Deze fase duurt 6 tot 12 uur (bij het eerste nest tot 36 uur).
Daarna begint het echte werk. De persbewegingen worden zichtbaar. Er moet dan na ongeveer 4 uur een pup geboren worden. Tussen de pups zit een periode van 5 tot 120 minuten. Tussendoor is het heel normaal als de hond even ‘pauze’ neemt om wat te eten of een plasje te gaan doen.
Na de pups komen ook de nageboortes uit de baarmoeder los. Laat ze die niet op eten, dat heeft geen enkele functie en de hond kan ervan gaan braken en aan de diarree raken.
Heel belangrijk bij het hele gebeuren is RUST, ook als de pups er eenmaal zijn. Nodig dus de eerste week niet de hele buurt uit om te komen kijken!

Wanneer is het nodig om hulp van een dierenarts in te roepen?
* als een teef onophoudelijk ligt te persen en er is nog geen pup.
* als er na 2 uur zwakke weeën nog geen pup is.
* als er meer dan 4 uur tussen de geboorte van de pups zit.
* als er een pup vast zit in het bekken.
* bij veel groene uitvloeiing.
* als de teef uitgeput raakt.
* als er na de temperatuurs-daling geen aanstalte is om te gaan jongen.

Meestal zal de dierenarts u adviseren om naar de praktijk te komen. Daar kunnen we uw hond beter begeleiden dan bij u thuis, en als het onverhoopt nodig blijkt te zijn, direct spoedeisende hulp te bieden. Bovendien kunnen we daar eventueel met echo zien of er in de baarmoeder een probleem is. Ook kunnen we daarmee zien of de hond al is ‘uitgejongd’.
Vissersburen 1
8531 EB Lemmer
0514 - 564433 (ook bij spoed)