Uw dierenartsen in Lemmer

Dierenartsen voor Gezelschapsdieren

Maagtorsie en maagdilatatie bij de hond

Dit is spoedgeval bij voornamelijk grote hondenrassen (maar ook kleine honden kunnen er mee te maken krijgen!) en leidt nogal eens tot de dood. De prognose van deze aandoening is niet zo goed: een groot deel van de patiënten overlijdt helaas als er te lang mee wordt gewacht.


Wat is een maagtorsie?
Bij een maagtorsie zet de maag door gasontwikkelinging in eerste instantie sterk uit (maagdilatatie), waarna een kanteling (torsie) om de as mogelijk is.
In ernstige gevallen wordt de maag aan de kant van de slokdarm maar ook ter hoogte van de dunne darm afgesloten. In die afgesloten maag gaat de vertering ( en gasvorming!) intussen gewoon door...
Ook de bloedcirculatie wordt afgesloten, hetgeen de kans op shock vergroot. De maag drukt aan de bovenzijde tegen het middenrif en hierdoor wordt de ademhaling bemoeilijkt. Deze wordt snel en oppervlakkig. Wordt er niet op tijd ingegrepen, dan kan de maagwand doorlekken en sterft de patiënt aan acute buikvliesontsteking en shock.

maagtorsie hond a - Dierenkliniek Vrieselaar in Lemmer maagtorsie hond b - Dierenkliniek Vrieselaar in Lemmer maagtorsie hond c - Dierenkliniek Vrieselaar in Lemmer maagtorsie hond d - Dierenkliniek Vrieselaar in Lemmer
Het draaien van de maag: van normaal (1) via 2 en 3 naar een volledig gedraaide en ernstig gestuwde maag (4).
Linksonder is de maaguitgang en boven de maagingang.


Symptomen
Vaak begint het probleem na een maaltijd en dan vooral wanneer de hond na het eten wordt uitgelaten of anderszins veel beweging heft gehad. Het valt de eigenaar op dat de hond onrustig is, wil braken en dikker wordt.

Er ontstaat onrust: een overvulde maag doet immers pijn en de hond weet soms niet waar hij het zoeken moet; hij gaat staan, liggen, rondjes lopen. Daarbij drukt die overvulde maag ook nog eens op het middenrif en dus op de longen, waardoor de hond wat benauwd kan worden en sneller en oppervlakkiger gaat ademhalen.
Het dier gaat doorgaans braken. Zelden lukt het (vooral in het begin) om het voedsel in de maag zo kwijt te raken en meestal blijft het dus bij loze braakneigingen. Door de draaiing is de maag afgesloten en zal het speeksel (de eigenaar ziet wit slijm) dat in de bek en in de slokdarm staat naar buiten worden gewerkt.
Wees dus altijd zeer alert als uw hond probeert te braken zonder succes!
Door de enorme overvulling van de maag, vooral links achter de ribboog, zal de hond een dikke buik krijgen. 

Wat kunt u doen
• Onmiddellijk naar de dierenarts! Alleen spoedige hulp kan uw hond redden.
• Laat, indien mogelijk, de hond zelf lopen naar uw auto.
• Wees voorzichtig met tillen als u uw hond zelf gaat vervoeren. Oefen geen druk uit op de buik.
• Tijdens het vervoer mag de hond gaan staan, liggen of zitten. Dwing het dier niet om een andere positie in te nemen.

Behandeling
• De druk moet zo snel mogelijk uit de maag verdwijnen. De dierenarts zal afhankelijk van de ernst van de verschijnselen meestal eerst proberen een sonde via de bek in de maag te brengen om zo het gas te laten ontsnappen. Of dit lukt is afhankelijk van de ligging van de maag en van de mate van stress bij de patiënt. Bij sommige honden komt het overigens alleen tot een maagverwijding, die na sonderen door de dierenarts weer normaal is. In zulke gevallen kan het soms verstandig zijn om de maag van dergelijke patiënten preventief vast te laten zetten.
• Soms is het nodig om de maag te puncteren om de gassen te laten ontsnappen.
• Als dit alles niet lukt, kan men overwegen om de hond te opereren, alhoewel de prognose niet altijd even gunstig is. De hond is immers vaak al in een slechte toestand. Tijdens de operatie wordt de maag teruggedraaid en aan de buikwand vastgezet. Dit laatste vermindert de kans op herhaling.

Hoe kunt u een maagtorsie voorkómen?
• Laat uw hond vóór het eten uit of zorg ervoor dat er anderhalf uur tussen de maaltijd en het spelen of uitlaten ligt.
• Geef meerdere keren per dag een kleine maaltijd, i.p.v. een grote hoeveelheid in een keer
• Als uw hond schrokkerig eet (ze slikken daarbij veel lucht in!)), zet het voedsel dan op een verhoging, of leg een grote afgeronde steen in de etensbak om het schrokken tegen te gaan. Er zijn speciale standaarden te koop om de voerbak in te plaatsen.
• Pas op met sneeuw eten of veel (ijs)koud water drinken.
Vissersburen 1
8531 EB Lemmer
0514 - 564433 (ook bij spoed)