Uw dierenartsen in Lemmer

Dierenartsen voor Gezelschapsdieren

Foto's van een liggende castratie hengst onder praktijkomstandigheden


Castratie is het bij een mannelijk dier verwijderen van de teelballen. Ook de verwijdering bij het vrouwelijk dier (poes, teef) van de eierstokken wordt wel castratie genoemd. Van de kat zie je hier foto's en van de 'sterilisatie' hond hier.

Hieronder een foto-reportage van een castratie van een hengst. Het is de 'halfbedekte" methode. Dat wil zeggen dat na het kneuzen van de zaadstrengen het buikvlies weer gesloten wordt met een ligatuur (de foto's maken het allemaal duidelijk). Wanneer het buikvlies namelijk niet gesloten zou worden bestaat het gevaar dat via het lieskanaal de darmen van het paard naar buiten kunnen komen. Dit is een zeer ernstige complicatie!

Er zijn meerdere methodes om een hengst te castreren. Daar lees je hier meer over.


Wij geven de voorkeur aan een liggende castratie, omdat je een goed overzicht hebt, schoner kunt werken en beter op eventuele complicaties kunt reageren. De hengst (in dit geval een Welsh-pony) is in een kortdurende slaap gebracht met behulp van een injectie en een druppel-infuus met een narcose-vloeistof en pijnstilling. Hij ligt nu lekker zacht in een dikke laag schoon stro. De castratie kan ook in de weide plaatsvinden. Het bovenliggende achterbeen is opgebonden zodat er goed zicht is op het scrotum (= balzak).

martine reijnders castreert een hengst Hoofd van een paard onder narcose
Het operatiegebied wordt gewassen en gedesinfecteerd. Hygiëne is erg belangrijk om wondinfecties te voorkómen. De operatie kan nu beginnen.

insijden balzak bij castratie incisie balzak castratie hengst testikel hengst castratie
De huid van de balzak wordt ingesneden met een scalpel en de testikel komt tevoorschijn.

Kneuzen zaadstreng en bloedvat castratie hengst Kneustangen castratie hengst
Zodra de testikel buiten de balzak is gebracht wordt er een steriele kneustang gezet op de bloedvaten en de zaadstreng (dat zie je links op de tekening en rechts "in het echt").

testikel met kneustang martine reijnders castreert hengst
Deze kneustang laat de dierenarts enkele minuten zitten, zodat de bloedvaten goed worden dichtgeklemd.

operatie hengst zijligging Afbinden zaadstreng en bloedvat castratie
Vervolgens wordt de zojuist gekneusde plek afgebonden met een oplosbare hechtdraad (foto rechts) om nabloedingen te voorkomen ...

Doorsnijden zaadstreng scalpel scrotum hengst na castratie
... en tenslotte worden enkele centimeters onder deze ligatuur de zaadstreng en bloedvat afgesneden.
Daarna wordt de testikel aan de andere zijde op dezelfde manier verwijderd. De huidwond in de balzak wordt open gelaten en groeit binnen enkele dagen dicht. Soms wordt deze ook wel eens gehecht.
Enkele ogenblikken later staat de hengst al weer op.


Na de castratie blijft de ruin (= gecastreerde hengst) nog enige weken vruchtbaar. Dan kan het dier dus nog niet bij merries in de wei.

Van een aantal operaties hebben we foto's gemaakt:
sterilisatie en castratie kat
normale geboorte bij de kat
darmoperatie hond
sterilisatie van een teef

© foto's en illustraties: henk vrieselaar
Vissersburen 1
8531 EB Lemmer
0514 - 564433 (ook bij spoed)