Uw dierenartsen in Lemmer

Dierenartsen voor Gezelschapsdieren

Het Friese Paard


Inleiding
Omdat onze dierenartsenpraktijk nu eenmaal in een gebied ligt met voornamelijk Friese paarden, vind je hieronder een beschrijving van dit schitterende paardenras.

Friese merrrie en veulen op stal Veulen van 10 dagen oud drinkt bij merrie

Het Friese paard is het enige inlandse raspaard dat Nederland rijk is. Zijn wortels gaan ver terug in de tijd. Al in de 13e eeuw was de Fries bekend en de Fries anno nu vertoont nog steeds duidelijke overeenkomsten met zijn verre voorouders.


Het Friese paard werd waarschijnlijk al meer dan 3000 jaar geleden gebruikt. Uit oude bronnen blijkt dat het paard al gebruikt werd door de Romeinen, die het paard zeer waardeerden. Ze namen de Fries mee als oorlogspaard, tijdens de veldtocht naar Engeland. In de Middeleeuwen werd de Fries vooral als krijgspaard gebruikt. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog leverden kruisingen met Spaanse paarden, voornamelijk Andalusiërs in de zeventiende eeuw een actief en veelzijdig type Fries op.

Logo Fries Paarden Stamboek Friese paarden met logo van het FPS

Fokken
In de negentiende eeuw werd de drafsport populair en fokkers probeerden de al hooggrijpende draf te verbeteren door te kruisen met dravers. Daardoor werd de Fries nog lichter van bouw en minder geschikt voor het boerenwerk. In de jaren zestig werd het Friese paard met uitsterven bedreigd. Slechts 500 paarden stonden nog ingeschreven in de registers van het stamboek. Dankzij enkele fokkers die het ras trouw bleven, is er niet gekruist met andere paardenrassen en beschikken we nu nog over een zuiver Fries paard. Maar tegenwoordig worden friese paarden steeds meer met arabisch volbloeden gekruist om ze sierlijker en meer geschikt te maken voor de sport. Dit is echt zonde voor het ras omdat de "arabo-friezen" ook weer gekruist worden met gewone friese paarden.

Kenmerken
Het Friese is een sierlijk ogend paard met veel behang en een fiere houding. Het lichaam is compact en sterk.
• Haren: De manen zijn lang, vol en golvend, evenals de staart.
• Hoofd: De Fries heeft een fijn hoofd met korte, spitse en beweeglijke oren.
• Hals: Lang opgericht en gebogen.
• Schoft: Zeer laag.
• Schouders: De schouders zijn krachtig ontwikkeld.
• Benen: Tamelijk kort, maar stevig, lang behaard en met een vetlok.
• Kleur: Een Fries is vrijwel altijd zwart zonder aftekeningen. Aftekeningen zijn dan ook verboden, hoewel een klein kolletje een enkele keer door de vingers wordt gezien. Een enkele keer komt er een zeer zeldzame bruine variant voor.
• Hoogte: Tussen 1,50 m en 1,60 m.

Gebruik
Bekend zijn de Friezen vooral van de shownummer rubrieken, waarin ze voor de Friese Sjees lopen en gereden worden door boeren en boerinnen in Friese klederdracht. Maar ook onder het zadel presteert de Fries goed. De Fries heeft duidelijk aanleg voor dressuur en hij wordt ook veel gebruikt als hogeschoolpaard en in het circus.

Beweging
De Fries heeft een hoge knieactie in draf, de galop is vaak wat vlak. De Fries beweegt zich statig en vloeiend.

Karakter
De Fries is vriendelijk, levendig maar mak, intelligent, leergierig en trouw. Verder is hij een gewillige werker. Ook heeft het fries paard een koel hoofd en is daardoor zeer geschikt voor recreatief rijden en buitenritten

Meer informatie over Friese paarden:
Koninklijke Vereniging "Het Friesch Paarden-Stamboek" (FPS)
Vissersburen 1
8531 EB Lemmer
0514 - 564433 (ook bij spoed)