Uw dierenartsen in Lemmer

Dierenartsen voor Gezelschapsdieren

Haverbultjes bij het paard

Vrijwel alle huidaandoeningen bij het paard kun je hier lezen en zien.

Inleiding
De term "haverbultjes" wordt gebruikt voor een huidreactie waarbij je kleine bultjes op de halsvlakte en soms ook elders op het lichaam kunt voelen en zien. Vaak wordt vermoed dat de mogelijke oorzaak in de voeding (haver?) zit, maar dat is nog maar de vraag.
In de Engelstalige literatuur heet de aandoening 'oat-bumps', 'protein-bumps', sweet feed bumps' of 'heat bumps'. Dit geeft aan dat de oorzaak in de energie- en eiwitgehalten van het rantsoen moet worden gezocht, met name een rantsoen met veel eiwitrijke granen. Maar ook insekten, weersomstandigheden en regelmatig wassen vind je in de literatuur en op internet als mogelijke oorzaken.

haverbultjes hals paard
Haverbulten op de hals van een paard


Wat is het?
Meestal zie je kleine harde bultjes op de hals, de schouder, de rug en de borstwand. Ze zijn soms zo klein dat je ze alleen kunt voelen door met de vlakke hand over de huid te wrijven. Meestal zijn er vele tientallen bultjes te voelen. Soms zijn er wel eens korstjes te zien en heel af en toe heeft het paard ook jeuk.
Soms ontstaan 'haverbultjes' plotseling en zijn even snel weer weg. Maar bij sommige dieren blijven ze langer aanwezig. 'Haverbultjes' kunnen het gehele jaar voorkomen.
De oorzaak is lastig te achterhalen. De naam suggereert dat de voeding de boosdoener is (en het lijkt vaak ook wel dat dat het geval is), maar dat is bij het paard eigenlijk nog nooit overduidelijk bewezen.

Waar lijkt het nog meer op?
De aandoening wordt wel eens verward met urticaria, allergiebultjes ten gevolge van medicijnen, huidschimmelinfecties, eczeem door allerlei verschillende oorzaken) parasieten, schoonmaakmiddelen, medicijnen, etc.), insektenbeten, etc.

Oorzaken
Zoals in de inleiding al werd genoemd is de oorzaak meestal onbekend. Je kunt denken aan de rantsoensamenstelling. Een verband tussen huidaandoeningen en een hoog eiwit- of energiegehalte in het rantsoen is onduidelijk: men weet het gewoon niet zeker.
Er is ook een vermoeden van voedselallergie als oorzaak van haverbulten. Helaas zijn er nog weinig testen betrouwbaar genoeg om dit bij het paard via bloedonderzoek te bepalen.
Bij de mens en de hond wordt een voedselallergie veroorzaakt door eiwitten of andere stoffen. Met bloedonderzoek kan dit worden vastgesteld.

Behandeling
Op grond van literatuuronderzoek en ervaringen met patiënten lijkt het niet onwaarschijnlijk dat de voeding een rol speelt in het ontstaan van 'haverbultjes'. Maar ook allergische reacties op voedingsmiddelen of afbraak-produkten van voedermiddelen zijn niet uit te sluiten, evenals insekten of shampoos.

Bij gebrek aan beter blijft het beste advies om een paard met 'haverbultjes' enkele weken een rantsoen van alleen hooi te geven, en dan bij voorkeur een partij waarvan het paard nog niet eerder heeft gegeten. Als de klachten verdwijnen kan een provocatie-test worden gedaan: bij zo’n test wordt het voeder wat eerder is gegeven opnieuw verstrekt: is het paard allergisch voor deze voedermiddelen, dan zullen de klachten onmiddellijk weer terugkomen. Is overvoedering met eiwit de oorspronkelijke oorzaak, dan zal het veel langer duren voor de 'haverbultjes' weer terugkomen.

Vissersburen 1
8531 EB Lemmer
0514 - 564433 (ook bij spoed)