Op deze pagina wordt uitgelegd wat loopsheid is en welke fasen we daarin kennen.
Er zijn twee manieren om bij uw hond de loopsheid te voorkomen:
- Sterilisatie, waarbij we de eierstokken en soms baarmoeder verwijderen.
- Prikpil, waarbij we door middel van hormooninjecties (progestagenen) loopsheid voorkomen. Deze injecties worden doorgaans met een interval van 5 maanden gegeven.
Sterilisatie (of beter: castratie)
Steriliseren is eigenlijk een onjuiste benaming. Feitelijk is het een castratie, want we verwijderen beide eierstokken en soms ook de baarmoeder. Bij een sterilisatie (zoals bij de mens) worden slechts de eileiders afgebonden en blijven de eierstokken zitten. Hoe zo’n operatie bij de hond verloopt zie je in deze fotoreportage.
Voordelen:
- ingreep is éénmalig en 100% zeker.
- op langere termijn goedkoper, maar belangrijker:
- als beneden de leeftijd van 2 jaar wordt geopereerd, is het ontstaan van melkkliertumoren op latere leeftijd duidelijk minder.
Ook bij honden die niet worden gesteriliseerd en waarbij de loopsheid gewoon elk half jaar komt, is er een verhoogd risico op het ontstaan van melkkliergezwellen en baarmoederontsteking op latere leeftijd. Alleen om deze reden is, wanneer u toch nooit een nestje wilt, een sterilisatie al aan te raden.
- er is geen kans meer op een baarmoederontsteking: de hond is dan ernstig ziek, de enige therapie is sterilisatie.
Nadelen:
- een nest zit er vanzelfsprekend nooit meer in.
- zoals bij elke operatie is er een gering risico op complicaties. Gelukkig is dit risico met de moderne anesthesie-methoden en een pre-operatief onderzoek van de hond uiterst klein.
- er is een zeer kleine kans op urine-incontinentie, vnl. bij bepaalde grote rassen (Boxer, Dobermann, Duitse Dog).
Prikpil
Voordelen:
- geen operatie nodig.
- in principe is bij een volgende loopsheid dracht mogelijk .
- Goedkoop… maar dat is maar betrekkelijk. Door de grote kans op baarmoederontsteking en/of melkkliertumoren hebt u de kans straks voor hogere kosten te staan.
Nadelen (en dat zijn er veel…):
- in tegenstelling tot sterilisatie een verhoogde kans op melkkliertumoren en baarmoederontsteking (wat is een baarmoederontsteking en hoe kan ik dit behandelen en voorkomen?)
- toediening van de injectie vlak voor of tijdens de loopsheid kan nadelig zijn voor de gezondheid van de hond en voor de werkzaamheid van de injectie .
- effect van de injectie is niet altijd 100% (doorbraak mogelijk).
- verhoogde kans op suikerziekte (hoe herken ik suikerziekte bij de hond en de kat).
- soms treedt kaalheid en/of haarverkleuring op op de injectieplaats.
- na stoppen met de prikpil treedt vaak geen of geen normale loopsheid op; er is daarna ook meer kans op een baarmoederontsteking.
Dus: “Als u van uw hond houdt, geeft u haar geen hormoon injectie om de loopsheid te voorkómen…”.
Als u loopsheid wilt voorkomen, is ons advies, met name wanneer de hond nog jong is en niet voor de fokkerij gebruikt zal worden, de hond te laten ‘steriliseren’.
Loopsheid kortdurend uitstellen
Of uw hond nu in pension gaat of mee op vakantie: een loopsheid is dan altijd erg lastig.
Deze loopsheid is te voorkomen. Zoals boven genoemd is sterilisatie van de teef het beste, maar het is mogelijk dat u later nog wel graag een nest wilt hebben. Helaas is geen enkele methode met medicijnen (injectie of tabletten) 100% betrouwbaar en daarbij bestaat er (zie boven) soms een kans op het ontstaan van baarmoederontsteking, melkklier-tumoren (lees hier meer over melkklier-gezwellen) en suikerziekte.